Neuschwanstein, pohádkový zámek v Německu

Neuschwanstein, pohádkový zámek v Německu
Tým Objev Svět
Tým Objev Svět
7 min

Když se řekne pohádkový zámek, mnohým z nás se okamžitě vybaví ikonický Neuschwanstein. Tento úchvatný zámek, který inspiroval Walta Disneyho k vytvoření hradu Spící královny, se tyčí v nádherném prostředí bavorských Alp, nedaleko hranic s Rakouskem. Zámek byl postavený v 19. století králem Ludvíkem II., sloužil jako jeho soukromé útočiště a dnes je jedním z nejznámějších a nejnavštěvovanějších turistických cílů v Německu, které přitahuje miliony návštěvníků z celého světa.

Historie zámku Neuschwanstein

Zámek Neuschwanstein byl postaven králem Ludvíkem II. Bavorským jako jeho osobní útočiště a symbol jeho lásky k umění a hudbě. Stavba zámku začala v roce 1869 a byla dokončena až po králově smrti v roce 1886. Ludvík II. zde strávil jen několik měsíců svého života, než byl sesazen (byl zbaven svéprávnosti) a záhadně zemřel (trpěl vážnou duševní chorobou). Jeho smrt zůstává dodnes obestřena tajemstvím.

Architektura a Design

Neuschwanstein je jedním z posledních velkých hradů postavených v Evropě před průmyslovou revolucí. Jeho architektura je inspirována románskými hrady středověku, ale také obsahuje mnoho inovativních prvků pro svou dobu. Zámek má nádherné věže, bohatě zdobené interiéry a nabízí úchvatné výhledy na okolní krajinu.

Okolí zámku Neuschwanstein

Zámek Neuschwanstein se tyčí v srdci bavorských Alp ve výšce 965 metrů nad mořem, což mu dodává opravdu majestátní vzhled.

Okolí zámku je protkáno turistickými stezkami, které vás zavedou do přírody, kde můžete obdivovat místní flóru a faunu. Jednou z nejpopulárnějších vyhlídek je Marienbrücke, most, který se klene nad hlubokou roklí a vodopádem, nabízí úchvatný pohled na zámek v celé jeho kráse.

Inspirace pro Disney

Zámek Neuschwanstein skutečně vypadá jako z pohádky, a proto není divu, že inspiroval samotného Walta Disneyho. Tento zámek se stal předlohou pro Popelčin hrad v Kouzelném království a zámek Šípkové Růženky v pařížském Disneylandu. Spojením těchto inspirací vzniklo i ikonické logo Disney, které dnes známe a milujeme.

Kdy můžete navštívit zámek Neuschwanstein

Zámek je otevřen každý den v roce s výjimkou vánočních a novoročních svátků. Provozní doba je rozdělena do dvou ročních období – letního a zimního.

Letní Sezóna

  • Letní sezóna začíná 23. března a končí 15. října
  • Otevírací doba: denně od 9:00 do 18:00
  • Tip: Plánujte návštěvu brzy ráno nebo pozdě odpoledne, abyste se vyhnuli velkým davům.

Zimní Sezóna

  • Zimní sezóna naopak začíná 16. října a končí 22. března
  • Otevírací doba: denně od 10:00 do 16:00
  • Kouzelné prostředí: chladné teploty a malebná sněhová pokrývka dodávají zámku pohádkovou atmosféru.
  • Omezení: Některé části hradu mohou být v zimě nepřístupné nebo mít omezenou návštěvní dobu.

Jak se dostat na zámek Neuschwanstein?

Na zámek Neuschwanstein se dostanete několika způsoby, všechny začínají u velkokapacitních parkovišť poblíž zámku Hohenschwangau. Odtud máte na výběr tři možnosti:

  1. Pěší výšlap: Pro milovníky turistiky je tu možnost vydat se pěšky. Počítejte přibližně s 40 min výšlapem do prudkého kopce. Cesta vede po zpevněné cestě a je vhodná i pro kočárky, ale patří mezi náročnější.
  2. Koňský povoz: Pokud preferujete pohodlí a romantiku, můžete si vybrat jízdu koňským povozem. Cesta trvá asi dvacet minut a za tento zážitek zaplatíte přibližně 20 €.
  3. Autobus: Pro ty, kteří chtějí rychle a pohodlně dorazit k zámku, je tu autobusová doprava. Autobus vás z parkoviště doveze k Mariině vyhlídce za zhruba deset minut, a zpáteční jízdenka vás vyjde na 5 €.

Vstupenky do zámku Neuschwanstein

Vstupenky do zámku Neuschwanstein je nejlepší zakoupit předem online. Lístky si ovšem můžete pořídit také ve vstupenkovém středisku v obci Hohenschwangau poblíž parkoviště. Zde se nabízí možnost koupit vstupenku jen do jednoho zámku, výhodnější kombinovanou vstupenku do 2 místních zámků – Neuschwanstein a Hohenschwangau, nebo vstupenku do obou zámků a zároveň do Museum der bayerischen Könige.

Pokud se rozhodnete zakoupit vstupenky až na místě, počítejte s tím, že čekací doby mohou být i přes čtyři hodiny, nebo se do zámku vůbec nedostanete.

KategorieCena
Dospělí20,50 EUR
Snížené vstupné (studenti, senioři)19,50 EUR
Děti do 17 let2,50 EUR
Ceny vstupenek na zámek Neuschwanstein
  • Průvodce: Prohlídka je možná pouze s průvodcem.
  • Český audiovýklad: K dispozici je český audiovýklad.

Parkování u zámku Neuschwanstein

Pokud se rozhodnete navštívit zámek autem, cesta z Mnichova vám zabere zhruba 1,5 až 2 hodiny. Zámek se nachází v malé vesnici Schwangau, kde bez problémů najdete parkoviště. Poplatek za parkování zde činí 6 € na den.

Nejčastější dotazy a odpovědi

Kolik lidí ročně navštíví zámek Neuschwanstein?

Zámek Neuschwanstein je jedním z nejznámějších zámků v Evropě, a tak není divu, že jej každoročně navštíví více než 1,4 milionu lidí. V letní sezóně si zámek prohlédne kolem 6 000 návštěvníků denně.

Stojí za to navštívit zámek Neuschwanstein?

Ano! Návštěva zámku Neuschwanstein rozhodně stojí za to. Unikátní architektura zámku, nádherné alpské prostředí a pohádková atmosféra jsou zážitky, které byste si neměli nechat ujít.

Kde mohu zaparkovat při návštěvě zámku Neuschwanstein?

Velkokapacitní parkoviště se nachází u nedalekého zámku Hohenschwangau. Odtud máte na výběr několik možností, jak se dostat k zámku Neuschwanstein – pěšky, koňským povozem nebo autobusem. Poplatek za parkování je 6 € na den. Parkoviště je dobře značené a prostorné, takže bez problémů najdete volné místo.

Mohu na zámku Neuschwanstein fotografovat a filmovat?

Uvnitř zámku je fotografování a filmování zakázáno. Můžete však pořizovat fotografie z vnějších prostor zámku.

Kde je nejlepší místo na fotografování zámku Neuschwanstein?

Nejlepší výhled na zámek Neuschwanstein je z mostu Marienbrücke, odkud můžete pořídit nádherné fotografie zámku.

Kde mohu zakoupit vstupenky online?

Vstupenky můžete zakoupit na oficiálních stránkách zámku Neuschwanstein.

Mapa lokality

Doporučené cestovatelské články