Výlet na Schafberg: Cesta vláčkem k úchvatným výhledům

Výlet na Schafberg: Cesta vláčkem k úchvatným výhledům

Schafberg, označovaný za jednu z nejkrásnějších hor ve spolkové zemi Salcbursko, vystupuje do výše 1783 metrů. Tato nadmořská výška sice nepřekračuje hranici třítisícových vrcholů, avšak Schafbergu to na kráse neubírá. Hora se totiž pyšní ohromujícími výhledy na okolní jezera Mondsee, Attersee a Wolfgangsee a nejstrmější ozubnicovou dráhou v celém Rakousku, která svými klikatými cestami přispívá k jedinečné atmosféře výstupu. Historické parní lokomotivy, které dodnes fungují, přidávají do této kombinace další vrstvu autentičnosti a ukazují, že minulost a přítomnost se na Schafbergu prolínají.

Historie parních vláčků

Parní vláčky se zde poprvé rozjely již v roce 1893, přičemž svou jízdu započaly po nejstrmější ozubnicové železnici v Rakousku. Tyto vláčky patří k nejstarším parním lokomotivám svého druhu, které stále plní svou funkci a jsou i přes nákladnou údržbu v provozu. Nicméně v současné době převzaly většinu náročné práce nové lokomotivy poháněné dieselovými motory.

Cesta na vrchol Schafbergu

V městečku St. Wolfgang nyní naleznete nově zrekonstruovanou dolní vlakovou stanici. Jestliže dorazíte autem, nejvhodnější parkovací plochy nabízejí parkoviště číslo 7 a 8, nacházející se přímo u dolní stanice. Je však důležité mít na paměti, že parkování zde není bezplatné, nýbrž je zpoplatněno částkou 10 € za den.

Na dolní stanici si budete moci pořídit jízdenky podle vašich preferencí. V určený čas pak nastoupíte do vláčku, který se vydá na necelých 6 kilometrů dlouhou trasu. Tento stroj dokáže šestikilometrovou vzdálenost překonat během přibližně 40 minut a za tuto dobu zdolá výškový rozdíl 1190 metrů.

TIP: Pro aktuální obsazenost vláčků sledujte tyto webové stránky.

Výšlap z mezistanice Schafbergalm

V případě, že jste si nezakoupili jízdenky až na samotný vrchol, vystoupíte v mezistanici Schafbergalm, která se vypíná v nadmořské výšce 1300 metrů. Odtud se vypravíte po značené stezce, jež v podstatě sleduje trasu kolejí. Tato stezka na vrchol vede po kamenitém povrchu, a tak není vhodná pro cyklisty či návštěvníky s kočárky.

Čtěte také:  Dachstein v létě - Sky Walk, Treppe ins Nichts a visutý most

Celkově trasa měří více než 2 kilometry, avšak je nutné zdolat převýšení téměř 400 metrů. Ačkoliv můžete na internetu narazit na charakteristiku trasy popisující ji jako nenáročnou, naše vlastní zkušenost byla odlišná. Je však pravdou, že na obtížnost cesty mělo významný vliv velice teplé počasí, během kterého bylo stoupání obtížné.

Ať už na Schfbergspitze vyjedete vláčkem, nebo k vrcholu vyjdete pěšky, dozajista oceníte možnost občerstvení. K tomu vám zde poslouží hned 2 restaurace a dřevěný stánek s výborným jablečným štrůdlem. Kromě tradičních pochutin a osvěžujícího piva Stiegl na vás na vrcholku hory Schafberg čekají také překrásné výhledy na trojici jezer: Mondsee, Attersee a Wolfgangsee.

Ceny jízdenek na Schafberg

Jízdenky na vláček jsou poměrně dost drahé. Pokud tedy chcete ušetřit a nevadí vám středně náročný výšlap, zakupte si lístky jen do mezistanice Schafbergalm a na samotný vrchol Schfbergspitze dojděte pěšky. Pro porovnání uvádím ceny vstupenek pro rok 2023 v těchto 2 tabulkách.

Jednosměrná jízdenkaObousměrná jízdenka
Dospělí33,60 € 47,60 € 
Děti (4-14 let)16,80 € 23,90 € 
Jízdenky na vrchol Schfbergspitze
Jednosměrná jízdenkaObousměrná jízdenka
Dospělí23,00 € 38,30 € 
Děti (4-14 let)11,50 € 19,10 € 
Jízdenka do mezistanice Schafbergalm

V neposlední řadě je potřeba říci, že si jízdenky můžete zakoupit buď na místě, nebo předem online.

Další doporučené články

Stubnerkogel – hora s visutým mostem s dechberoucími výhledy nedaleko Gasteinu

Majestátní hora Stubnerkogel (2246 m n. m.) se nachází v údolí Gastein a nabízí dechberoucí výhledy na okolní salcburská pohoří. Kromě kochání se panoramaty se na vrcholku můžete projít po visutém mostě nebo dojít k jedné z vyhlídkových plošin. Děti rovněž ocení centrum zábavy s dětským koutkem, horolezeckou zahradou či stolním fotbalem. Cesta na vrchol Stubnerkogel […]

Zážitková turistická stezka Nebelstein v Dolním Rakousku

Zážitková turistická stezka Nebelstein, německy Nebelstein Erlebnis-Wanderweg, je 11 km dlouhý turistický okruh vedoucí v oblasti zvané Waldviertel v Dolním Rakousku. Trasa se táhne přes vrcholek Nebelstein, který se nachází v nadmořské výšce 1017 m a tím se řadí mezi nejvyšší vrcholy Novohradských hor.  Trasa zážitkové stezky Nebelstein Trasa stezky s převýšením 400 m je rozdělena do dvou pomyslných částí se třemi parkovišti, tudíž není nutné zvládnout celý okruh najednou. […]

Alpské městečko Hallstatt: co zde vidět a dělat

Ve stínu majestátních Alp se skrývá Hallstatt, městečko tak malebné, že by mohlo sloužit jako podklad pro ilustrace do pohádkových knih. Toto kouzelné místo v Horním Rakousku, zapsané na seznam světového dědictví UNESCO, je charakteristické především těžbou soli, která zde byla zahájena již ve střední době bronzové. Tato činnost formovala osud města a stala se […]

Rakousko Příroda

Lammerklamm – soutěska na řece Lammer nedaleko Salzburgu

Pouhých 40 minut jízdy autem od rakouského města Salzburg se nachází okouzlující soutěska Lammerklamm. V těsné blízkosti je také malebné městečko Abtenau nebo vodopád Aubachfall. Soutěska Lammerklamm Tato soutěska vznikla pravděpodobně již před mnoha tisíci lety v době tání ledovců. Je tak skutečně impozantním příkladem erozní síly vody. Skutečné využití však našla takto vzniklá soutěska […]