Zřícenina hradu Velešín

Zřícenina hradu Velešín
Tým Objev Svět
Tým Objev Svět
5 min

Nedaleko vodní nádrže Římov, přibližně 1,5 km severozápadně od vesnice Sedlce v okrese České Budějovice, se nachází zřícenina hradu Velešín. Tento středověký hrad stojí na pravém břehu řeky Malše a nabízí nejen zajímavý pohled do historie, ale také krásné výhledy na okolní krajinu a římovskou nádrž.

Výlet na Hrad Velešín

Návštěva hradu Velešín je skvělým způsobem, jak strávit den v přírodě a zároveň se ponořit do historie. Výlet začíná v obci Sedlec, kde můžete zaparkovat naproti hospodě. Odtud vás modrá turistická stezka dlouhá asi 1,5 kilometru dovede až k hradu. Trasa vede nejprve mezi loukami a poté lesem.

Náročnost cesty

Cesta na hrad není příliš náročná, ale poslední úsek trasy je kamenitý a úzký, což může být problém pro kočárky. Doporučujeme si vzít obuv na turistiku, protože úsek v poslední části je kamenitý a můžete si snadno vymknout kotník.

Pozor: Mimo trasu nelze kvůli ochrannému vodárenskému pásmu vodní nádrže vstupovat.

Zřícenina hradu Velešín - Objev Svět

Zemská cesta

Hrad Velešín je součástí Zemské cesty, česko-rakouské stezky po hradech a zámcích. Historicky sloužila Zemská cesta jako významná obchodní a dopravní tepna, spojující důležitá sídla a umožňující pohyb zboží a osob mezi Čechami a Rakouskem. Na této cestě můžete také navštívit další zajímavá místa, jako jsou hrad Pořešín, tvrz Tichá nebo hrad Prandegg v Rakousku.

Vodní nádrž Římov

Při návštěvě hradu Velešín určitě stojí za to věnovat pozornost i vodní nádrži Římov. Nádrž byla vystavěna v letech 1971–1978 a slouží jako zdroj pitné vody pro asi 350 000 lidí. Výhled na nádrž z hradu je dechberoucí a nabízí skvělou příležitost k fotografování.

Parkování

Pro návštěvu hradu Velešín můžete zaparkovat v obci Sedlec, kde se nachází malé parkoviště naproti místní hospodě. Parkování je zde zdarma.

Historie Hradu Velešín

Hrad Velešín byl založen v první polovině 13. století jako královský hrad, pravděpodobně Přemyslem Otakarem I. První písemná zmínka pochází z roku 1266, kdy hrad přešel do rukou Čéče z Budějovic.

Poté jej získal Beneš Pyšný, zakladatel rodu pánů z Michalovic. V roce 1387 hrad koupil Oldřich z Rožmberka, jehož rodina ho vlastnila až do roku 1487, kdy byl opuštěn kvůli vysokým nákladům na údržbu a statickým problémům.

Během husitských válek byl hrad dvakrát ohrožen, ale nikdy nebyl dobyt. V roce 1541 byl hrad již popisován jako pustý a postupně se změnil na zříceninu. Dnes se zde dochovaly pouze terénní zbytky opevnění a malé fragmenty zdí.

Další tipy na výlet

Pokud plánujete návštěvu hradu Velešín, určitě stojí za to spojit tento výlet s dalšími zajímavými místy v okolí. Nedaleko se nachází zřícenina hradu Pořešín.

Dalším tipem je rozhledna Hradišťský vrch, která se nachází u obce Kaplice a poskytuje panoramatické výhledy na Šumavu a Novohradské hory.


Časté dotazy

Je návštěva hradu Velešín vhodná pro děti?

Ano, návštěva hradu Velešín je vhodná pro děti, ale je třeba dávat pozor na kamenitý a úzký terén v poslední části cesty.

Můžu si na hradě Velešín udělat piknik?

Ano, na hradě Velešín si můžete udělat piknik. Místo nabízí krásné výhledy a klidnou atmosféru, ideální pro odpočinek a občerstvení v přírodě.

Jak dlouho trvá cesta na hrad Velešín?

Cesta na hrad Velešín trvá přibližně 30 minut pěšky z parkoviště v obci Sedlec. Trasa je dlouhá asi 1,5 kilometru a vede nejprve mezi loukami a poté lesem.

Kde můžu zaparkovat při návštěvě hradu Velešín?

Parkovat můžete v obci Sedlec, naproti místní hospodě. Parkování je zdarma a odtud vás modrá turistická stezka dlouhá asi 1,5 kilometru dovede až k hradu.

Mapa lokality

Doporučené cestovatelské články