Tvrz Tichá u Dolního Dvořiště

Tvrz Tichá u Dolního Dvořiště
Ondřej Musil
Ondřej Musil
6 min

Středověká tvrz Tichá u Dolního Dvořiště, nacházející se na kraji Novohradských hor, je fascinujícím historickým místem s bohatou minulostí.

Po dvanácti letech rekonstrukce se tvrz otevřela veřejnosti a je nyní turistickým lákadlem. Hradní věž je vysoká 28 metrů a poskytuje jedinečné výhledy jak na Šumavu, tak na Novohradské hory.

Tento článek vás provede historií tvrze od jejího založení, přes různé přestavby a vlastníky, až po současnost, kdy je tvrz znovu otevřena pro veřejnost díky úsilí sdružení Hrady na Malši.

Expozice na tvrzi Tichá

Velká věž

Hlavním lákadlem pro návštěvníky je návštěva velké věže s funkčními středověkými kachlovými kamny a dobovým nábytkem. Věž slouží zároveň jako vyhlídkový bod s dalekým výhledem na Šumavu a nejvyšší vrchol Novohradských hor Kamenec.

Uvnitř tvrze se nachází expozice vybavená funkčními středověkými kachlovými kamny, nábytkem, dřevěným obložením stěn a stropu. Najdete zde také dýmník a topeniště určené k vaření.

Palácové sklepy

Kdo se chce dozvědět více o tajuplných příbězích minulosti, měl by určitě zavítat do věžního sklepení. Zde byli během válečných let vězněni rakouští zajatci, a přestože jsou jejich osudy obestřeny mlhou nejistoty, místo stále vyzařuje hlubokou historickou atmosféru.

Hradní muzeum

Hradní muzeum je zaměřeno především na historii regionu a jeho obyvatel od středověku až po současnost.

Část expozice je věnována Janu z Michalovic, jednomu z nejstatečnějších českých rytířů a majiteli tvrze na konci 13. století, který si na kolbištích západní Evropy získal čest a slávu.

Historie Tvrze Tichá

Tvrz byla založena na přelomu 13. a 14. století na terénní hraně nad rybníkem, který je dnes známým jako Hláska. Tento strategicky výhodný bod nabízel obranné výhody a také přístup k vodě.

První písemná zmínka o tvrzi pochází z roku 1360, kdy bratři Jan a Beneš z Velešína požádali Petra a Jošta z Rožmberka o správu svých závětí.

Zemská cesta a její význam

Tvrz u Dolního Dvořiště byla postavena poblíž významné zemské cesty, která spojovala jižní Čechy s Rakouskem. Tato cesta byla důležitá pro obchod a přepravu zboží, stejně jako pro vojenské operace. Blízkost zemské cesty zvýšila strategický význam tvrze, která sloužila jako místo ochrany a kontroly pohybu po této cestě.

Rožmberské období

V roce 1387 přešla tvrz do rukou Oldřicha z Rožmberka a jeho syna Jindřicha. Rožmberkové využívali tvrz jako správní centrum, kde sídlili purkrabí a hejtmani. Během let 1471-1486 proběhla oprava tvrze, aby byla znovu použitelná po předešlém zanedbání. Roku 1485 nebo 1486 byla ves Tichá vypálena, ale tvrz samotná zůstala nepoškozena.

Pobělohorské období a Buquoyové

Tvrz byla také součástí novohradského panství, které se stalo pobělohorským konfiskátem. V roce 1620 získal tvrz hrabě Karel Bonaventura Buquoy.

Stará tvrz Tichá byla poté využívána především pro hospodářské účely a postihly ji požáry v letech 1687, 1707 a 1789.

V roce 1789 přestavěl Jan Buquoy tvrz na pivovar, který však neměl dlouhého trvání.

Chátrání a úpadek

Od 50. let minulého století areál tvrze chátral. Tvrz se stala součástí zanedbaného a rozpadlého areálu zemědělského družstva, což vedlo k jejímu postupnému úpadku a ztrátě historického významu.

Pokus vyhodit věž do povětří

V roce 1978 se pohraničníci pokusili vyhodit věž do povětří, protože stála pouhých 40 metrů od hraničního elektrického plotu. Věž však měla stěny o tloušťce až 3,5 metru, díky čemuž byly jejich snahy marné. Výbuch věž pouze poškodil, ale nezničil.

Rekonstrukce sdružením Hrady na Malši

Od roku 2009 probíhala rozsáhlá obnova tvrze, vedená sdružením Hrady na Malši. Díky jejich úsilí byla věž tvrze dostavěna, zastřešena a získala hrázděné patro. Kromě toho byla konzervována historická zdiva a bylo vybudováno návštěvnické centrum, které přitahuje milovníky historie a kultury.

Věž tvrze dnes vyčnívá z téměř zaniklého areálu bývalého pivovaru ve stejnojmenné obci (německy zvané Oppolz), nedaleko od Kaplice v okrese Český Krumlov. Z původního rozsahu a podoby tvrze se zachovala pouze čtvercová věž.

Otevírací doba a vstupné

MěsícDenOd – Do
DubenSO, NE10:00 – 18:00
KvětenSO, NE10:00 – 18:00
ČervenPÁ, SO, NE10:00 – 18:00
ČervenecPO, ÚT, ST, ČT, PÁ, SO, NE10:00 – 18:00
SrpenPO, ÚT, ST, ČT, PÁ, SO, NE10:00 – 18:00
ZáříSO, NE10:00 – 17:00
ŘíjenSO, NE10:00 – 17:00
státní svátky10:00 – 18:00
Otevírací doba Tvrzi Tichá

Dospělí platí vstupné 120 Kč, děti a držitelé průkazů ZTP pak 80 Kč.

Parkování

Parkoviště se nachází jen 100 metrů od tvrze a parkování je zde zdarma.


Časté dotazy

Kde se nachází parkoviště a je parkování zdarma?

Parkoviště je umístěno jen 100 metrů od tvrze a parkování je zde zdarma.

Kolik stojí vstupné?

Vstupné je 120 Kč pro dospělé a 80 Kč pro děti a držitele průkazů ZTP.

Mapa lokality

Doporučené cestovatelské články