Boston: město americké historie, baseballu a univerzit

Boston: město americké historie, baseballu a univerzit
Adéla Černá
Adéla Černá
5 min

Plánujete cestu do New Yorku? V tom případě byste si neměli nechat ujít možnost navšívit Boston, hlavní město státu Massachusetts.

V Bostonu na chvíli můžete uniknout shonu a chaosu newyorské metropole, aniž byste se museli vzdát městského pohodlí. Kouzlo Bostonu se navíc skrývá i v jeho historii, která vás zavede zpátky do minulosti k puritánským usedlíkům nebo začátkům Americké revoluce. V mezi čase se navíc můžete zajít podívat i na baseballovou hru anebo si prohlídnout proslulou Harvardovu univerzitu.

Nejsnadněji se do Bostonu z New Yorku dostanete autobusem. Spolehnout se můžete například na společnost Greyhound. Cesta trvá přibližně 4,5 hodiny – na první pohled poněkud dlouhá doba, v kontextu Spojených států ale poměrně přívětivá. 

Cestování do USA: ESTA

Pokud se rozhodnete vyrazit do USA na krátkodobou cestu, není třeba si žádat o vízum. Místo toho se musíte jednoduše přihlásit online do Elektronického systému cestovní registrace (ESTA). Přihlášení je zpoplatněno 21 americkými dolary. Po úspěšném zaregistrování můžete cestovat po Spojených státech až 90 dní. ESTA je platná dva roky od přihlášení či do vypršení vašho pasu. V případě, že se do Spojených států budete během dané doby vracet, žádnou novou registraci již vyřizovat nemusíte.

Freedom Trail aneb ultimátní procházka městem

Jedním z nejlepších způsobů, jak si poznat Boston, je procházka po čtyřkilometrové Freedom Trail (Cesta svobody). Tu si můžete sami projít podle této mapy. Trasa začíná v nejstarším veřejném parku v USA Boston Commons.

Boston: město americké historie, baseballu a univerzit
Původní bostonská radnice

Některá místa na trase jsou volně přístupná jako například historický hřibtov ze 17. století, jiná místa fungují jako muzea se zpoplatněným vstupem. Navštívit můžete Old South Meeting House, kde se seznámíte s příběhy zásadních osob z kolonie jako byla například básnířka Philis Wheatley. Old State House vás zase přenese do dob začátku Americké revoluce.

Pokud byste se chtěli dozvědět něco více o věhlasném Bostonském pití čaje neboli protestu kolonistů proti britskému království, můžete zavítat i do interaktivního muzea Boston Tea Party. To je umístěné nedaleko přístavu a okamžitě vás přiláká svou červenou barvou. 

​Samotná Freedom Trail končí u monumentu s názvem Bunker Hill. Dostanete se tak z centra do poklidnější a zelenější části města.

Boston: město americké historie, baseballu a univerzit
Plovoucí muzeum Boston Tea Party, nedaleko přístavu
Boston: město americké historie, baseballu a univerzit
Monument Bunker Hill

Coffee break v Bostonu

V centru Bostonu za návštěvu určitě stojí Sip Café – kavárna v altánku v malém městském parku. Můžete si objednat něco drobného k jídlu, anebo vyzkoušet kávu z jejich aktuální speciální nabídky.

Pokud si chcete dopřát filmovější zážitek, zamiřte do kavárny Central Perk. Jestli jste fanoušky kultovního sitcomu Přátelé, rozhodně byste ji neměli minout. Central Perk se snaží napodobit atmosféru místa, ve kterém se Ross, Rachel, Monica, Phoebe, Chandler a Joey každý den setkávali. Sice nekopíruje interiér přesně tak, jak ho znáte z obrazovek, ale i tady najdete obrovskou pohodlnou sedačku – v charakteristické sytě oranžové. Navíc si tu můžete objednat třeba ledovou Princeznu Consuelu. Tomu fanoušek Přátel těžko odolá.

Bostonský tým Red Sox

Sportovní nadšenci si Boston nejspíš spojí s baseballovým týmem Red Sox. Na jejich webové stránce můžete zkontrolovat, zda se na místním stadiónu neplánuje zápas. Fenway Park, který byl otevřen už v roce 1912, se dá projít i s průvodcem v rámci placené hodinové prohlídky.

Ráj univerzit

Přímo z Bostonu se můžete dostat do sousedící Cambridge – udělejte si dělší pěší procházku, anebo nastupte na červené metro. Za 2,4 amerických dolarů se dostanete na stanici Harvard, přímo u stejnojmenné univerzity.

Kampus Harvardu je volně přístupný a můžete si ho tak podle sebe projít. Pokud si včas zkontrolujete oficiální webové stránky, lze se přihlásit na prohlídky vedené studenty. Ty jsou zadarmo, ale kapacita se plní rychle dopředu.

Boston: město americké historie, baseballu a univerzit
Harvardský kampus

Tím by ale vaše univerzitní procházka neměla končit. V pěší vzdálenosti se totiž nachází Massachusetts Institute of Technology, neboli MIT, jedna z nejváženějších technických vysokých škol na světě. I zde si můžete projít vysokoškolský areál a následně se metrem či pěšky vrátit do centra Bostonu.

Pokud se chystáte na výlet do Massachusetts, nezapomeňte si projít i průvodce po New Yorku!

Mapa lokality

Doporučené cestovatelské články