Valletta: TOP 6 míst, která musíte navštívit v hlavním městě Malty

Valletta: TOP 6 míst, která musíte navštívit v hlavním městě Malty
Tereza Ševečková
Tereza Ševečková
7 min

Valletta je nádherné a živé město s historií sahající až do 16. století. V tomto století, konkrétně v roce 1566, bylo město založeno velmistrem maltézských rytířů Jeanem Parisotem de la Valettem. Již od počátku koncipoval velmistr Vallettu jako strategické místo obklopené masivními hradbami, které měly chránit ostrov Malta před nepřátelskými útoky. Mimo hradeb mělo město v promyšleném urbanistickém plánu také například to, že domy nesmějí vyčnívat do ulic, aby nedocházelo k jejich zúžení. Tato opatření vedla k tomu, že místní domy dodnes mají charakteristické arkýře, které jsou častou předlohou mnoha suvenýrů.

Ačkoli je Valletta nejmenším hlavním městem v Evropské unii, rozhodně má co nabídnout. Díky své malé rozloze a celkové kompaktnosti ji lze i s prohlídkou památek projít asi za dvě hodiny. Mimochodem, od roku 1980 je celé město zapsáno na seznamu UNESCO, a tak je opravdu obtížné vybrat pouze několik málo míst, která byste si neměli nechat ujít. Přesto jsem se o tento nelehký úkol pokusila a v tomto článku vám doporučím 6 zajímavých míst, jež bych i já při své další návštěvě Valletty rozhodně nevynechala.

1. Bazilika Panny Marie Karmels

Když vstoupíte do Valletty, první věc, která vás zaujme, je impozantní kopule kostela Panny Marie Karmelské. Tento kostel je jedním z nejvýznamnějších a nejznámějších symbolů města. Založen byl v 16. století, ovšem během 2. světové války byl vybombardován. Na rozsáhlou rekonstrukci si pak kostel musel počkat až do roku 1958, přičemž tato obnova trvala dlouhých 24 let. Čekání se ovšem vyplatilo a dnes je kopule kostela viditelná z různých míst Valletty, čímž vzniká opravdu nezapomenutelné panorama města. Navíc je sympatické, že vstup do tohoto kostela je zcela zdarma, což je skvělá příležitost (nejen) pro každého milovníka architektury.

Valletta: TOP 6 míst, která musíte navštívit v hlavním městě Malty
Image by Sofia Arkestål from Pixabay

2. Římskokatolická katedrála sv. Jana Křtitele

Jednou z nejvýznamnějších památek v celé Vallettě je katedrála sv. Jana Křtitele. Tento nádherný barokní skvost, jenž byl postaven v 16. století, je nejen místem uctívání, ale i kulturním centrem plným uměleckých pokladů. Interiér katedrály se všemi těmi sloupy a reliéfy je už sám o sobě velkolepý, ovšem nejvýznamnější dekorací je zde nepochybně slavný obraz „Stětí Jana Křtitele“ od známého italského malíře Caravaggia. Tento obraz je dokonce považován za jednu z největších cenností na celé Maltě. Ovšem ani podlaha nebyla při stavbě katedrály opomenuta. Dodnes ji pokrývají náhrobní desky více než 400 johanitů, rytířů, kteří zde byli pohřbeni. Pokud chcete všechny tyto krásy spatřit na vlastní oči, zakupte si vstupenky pro dospělé za 15 €, pro studentyseniory pak 12 €.

3. Tritonova kašna

Na samém vstupu do Valletty vás přivítá Tritonova kašna, která je jedním z nejoblíbenějších turistických míst ve městě. Tato ikonická fontána byla postavena v roce 1959 maltským sochařem Vincentem Apapem a představuje tři bronzové Tritony, kteří nesou velkou nádrž. Kašna se stala oblíbeným místem setkávání jak místních, tak turistů, kteří si zde mohou užít příjemnou atmosféru a jemnou mlhu, kterou vytvářejí vodní trysky, zejména v horkých letních dnech. Pro svou jedinečnou konstrukci a atmosféru se kašna stala dalším z hlavních symbolů města.

Tritonova kašna
Tritonova kašna

4. Zahrady Upper a Lower Barrakka

Valletta, ač je poměrně malé město, nabízí hned několik míst k odpočinku, z nichž jedněmi z nejkrásnějších jsou volně přístupné zahrady Upper BarrakkaLower Barrakka. Tyto zahrady se nacházejí na nábřeží přístavu Grand Harbour a poskytují úchvatné výhledy na Trojměstí (Senglea, Vittoriosa a Cospicua) i přístav samotný.

Valletta: TOP 6 míst, která musíte navštívit v hlavním městě Malty
Výhled na Trojměstí

Upper Barrakka Gardens jsou často považovány za jedny z nejkrásnějších zahrad na Maltě. Kromě nádherného výhledu a klidné atmosféry zde najdete i malý kiosek, kde si můžete zakoupit drobné občerstvení. Každý den v poledne a v 16 hodin zde můžete sledovat tradiční dělové salvy z nedaleké Saluting Battery, což je velký zážitek nejen pro děti, ale i dospělé.

Na druhé straně města se nacházejí o poznání klidnější Lower Barrakka Gardens, které jsou sice menší než výše zmiňované Upper Barrakka, ovšem to jim na kráse nikterak neubírá. Navíc je z těchto zahrad možné spatřit majestátní zvon Siege Bell, který připomíná padlé za druhé světové války.
  • TIP: Pokud máte ještě trochu času, určitě navštivte i menší park Hastings Gardens, který má zvláštní spojení s Českou republikou. Od roku 2013 zde totiž stojí pomník Václava Havla, jenž Maltu navštívil v roce 2002.

5. Velmistrovský palác

Velmistrovský palác, který byl postaven v roce 1571, je jedním z nejdůležitějších historických objektů v celé Vallettě. Palác byl původně sídlem velmistra Řádu johanitů, kteří vládli Maltě. Dnes zde sídlí úřad maltského prezidentaparlament. Interiéry paláce jsou bohatě zdobené a i nádvoří je doslova uměleckým dílem. Součástí paláce je také zbrojnice, kde si můžete prohlédnout historické zbraně a brnění, které používali rytíři. Vstupné do paláce činí 12 € pro dospělé10 € pro mládežseniory, děti do 11 let mají snížené vstupné 8 €.

Valletta
Velmistrovský palác

6. Lascaris War Rooms

Pro milovníky vojenské historie je ideálním místem Lascaris War Rooms. Tento podzemní komplex, který se nachází pod hlavním městem, sloužil během druhé světové války jako operační centrum Spojenců pro středozemní oblast. Generálové zde plánovali důležité operace, včetně invaze na Sicílii v roce 1943. Komplex tunelůpodzemních místností je dodnes zachován a přístupný za poplatek 14 pro dospělé, 12 pro seniory7 pro děti. I vy tak můžete nahlédnout do dějin druhé světové války prostřednictvím původních map a dokumentů.

Mapa lokality

Doporučené cestovatelské články