Atomium: Symbol Bruselu, který musíte vidět

Atomium: Symbol Bruselu, který musíte vidět
Tým Objev Svět
Tým Objev Svět
4 min

Když se řekne Brusel, mnozí si okamžitě vybaví Atomium, tuto ikonickou stavbu, která je stejně odvážná a futuristická jako Eiffelova věž v Paříži. Atomium, původně postavené pro Světovou výstavu v roce 1958, se pyšní nejen svým jedinečným designem, ale i zajímavou historií. Tato konstrukce, která má podobu obrovského modelu krystalové mřížky železa zvětšeného 165 miliardkrát, se skládá z devíti koulí, které jsou propojeny chodbami, jež vám umožní procházet skrze celou strukturu.

Ačkoliv bylo Atomium původně zamýšleno jako dočasná instalace, díky své oblibě mezi návštěvníky a občany se stalo trvalou součástí Bruselu.

Atomium: Symbol Bruselu, který musíte vidět - Objev Svět

O Atomiu

Atomium láká návštěvníky nejen na svou výstavu, vyhlídkové místo, ale i jako restaurace umístěná ve vrcholové kouli, kam vás pohodlně vyveze výtah. Devět spojených koulí, každá o průměru 18 metrů, je vzájemně propojeno dvaadvaceti chodbami a celá konstrukce je ukotvena na třech pevných nohách, které skrývají schodiště.

Zde jsou zajímavé parametry stavby Atomia:

  • Model: Zvětšená krystalová mřížka železa, přesněji 165 miliardkrát větší než ve skutečnosti.
  • Stavba je tvořena devíti velkými koulemi o průměru 18 m
  • Původní plány: Atomium mělo být demontováno po světové výstavě v roce 1958.
  • Hmotnost: Celková hmotnost konstrukce činí 2 400 tun.
  • Výška: Impozantních 102 metrů nad zemí (když stavbu uvidíte poprvé, budete překvapeni, jak obrovská je).

Otevírací doba a cena vstupného

Atomium v Bruselu je otevřeno každý den od 10:00 do 18:00, a aby vaše návštěva proběhla hladce, doporučujeme zakoupit vstupenky online. Tím se vyhnete dlouhým čekacím dobám, které bývají před vstupem.

Cena vstupenky zahrnuje nejen prohlídku Atomia, ale i vstup do muzea designu „ADAM – Brussels Design Museum“, které je od hlavního areálu vzdálené jen 100 metrů.

Co se týče cen, dospělí zaplatí 16 €, senioři nad 65 let mají vstup za 14 €, studenti a mladiství vyšší než 115 cm a do 17 let za 8.50 €. Pro děti do 115 cm je vstup zdarma.

Dospělý16 €
Senioři nad 65 let13 €
Studenti a děti do 17 let8.50 €
Děti do 115 cmZdarma
Ceny vstupného do Atomia

Restaurace

Pokud plánujete navštívit restauraci Atomia, doporučujeme provést rezervaci online. Je to rychlé a snadné. S vytištěnou rezervací si navíc zajistíte bezplatný vstup do této části komplexu. Vezměte však na vědomí, že s touto rezervací získáte přístup pouze do restaurace, nikoliv do ostatních osmi kopulí Atomia.

Časté dotazy

Co mohu v Atomiu vidět a dělat?

Návštěvníci mohou procházet celou strukturou Atomia, navštívit výstavy a vyhlídkové místo. Ve vrcholové kouli se nachází restaurace, kam vás vyveze výtah.

Jaká je otevírací doba Atomia?

Atomium je otevřeno každý den od 10:00 do 18:00.

Kolik stojí vstupné do Atomia?

Cena vstupenky pro dospělé je 16 €, senioři nad 65 let platí 14 €, studenti a děti do 17 let zaplatí 8.50 €, a děti do 115 cm mají vstup zdarma. Vstupenka zahrnuje také vstup do muzea designu „ADAM – Brussels Design Museum“.

Je Atomium vhodné pro děti?

Ano, Atomium je vhodné pro děti a rodiny. Pro děti do 115 cm je vstup zdarma.

Mapa lokality

Doporučené cestovatelské články