Nejbezpečnější země světa v roce 2024

Nejbezpečnější země světa v roce 2024

V dnešní době, kdy jsou média často zaplavena zprávami o násilí a katastrofách, může být těžké najít klidný kout světa. Nicméně existují země, kde se můžete cítit výrazně bezpečněji. V tomto přehledu pro rok 2024 vám představíme místa, která jsou známa svou vysokou mírou bezpečnosti.

1. Island: nejbezpečnější země na světě

Island drží prvenství jako nejbezpečnější země světa, a jeho neuvěřitelně nízká míra kriminality to jen potvrzuje. Při populaci pouhých 343 tisíc lidí, zdejší policie ani nepotřebuje střelné zbraně. Stačí jim obušek a pepřový sprej, což svědčí o převládající mírumilovné atmosféře. Vězňů je tak málo, že někteří z nich mohou být během svátků propuštěni, aby je strávili doma. Tento poklidný obrázek je umožněn vysokou úrovní vzdělání a zaměstnanosti, která odstraňuje běžné motivace pro páchání zločinů. Island tak vytváří vzorový příklad bezpečného a harmonického společenského života.

GPI index: 1.124

2. Dánsko

Hned na druhém místě se umisťuje Dánsko, které je známé svým šťastným a bezpečným prostředím. Důvěra a poctivost jsou zde na prvním místě, což se odráží v minimální míře kriminality. Dánové se cítí bezpečně v kteroukoli denní i noční dobu, a to i díky téměř nulovému riziku přírodních katastrof a vysoké úrovni veřejných služeb.

GPI index: 1.31

3. Irsko

Možná byste to nečekali, ale na třetím místě se umístilo Irsko, které se vyznačuje výjimečně nízkou mírou kriminality a vysokou mírou veřejné důvěry. Přátelská povaha a stabilní prostředí jsou základem pro jejich bezpečnou společnost. Díky proaktivním sociálním politikám a vysokému standardu veřejných služeb Irsko poskytuje jedno z nejbezpečnějších prostředí pro život i rodinnou dovolenou.

GPI index: 1.312

4. Nový Zéland

Nový Zéland zaujímá čtvrté místo v našem seznamu nejbezpečnějších zemí. Tento ostrovní stát se může pochlubit nízkou mírou kriminality a vyspělým sociálním systémem, který zahrnuje kvalitní zdravotní péči a vzdělávací služby. Pro cestovatele je výhodou, že zde není mnoho nebezpečných druhů zvířat, což je velký rozdíl oproti sousední Austrálii. Přestože Nový Zéland občas čelí přírodním katastrofám, jako jsou zemětřesení a sopečná aktivita, disponuje dobře vybaveným a efektivním systémem pro reakci na tyto události.

Čtěte také:  Plánujete jet na dovolenou autem? Jak připravit auto před dlouhou cestou

GPI index: 1.313

5. Rakousko

Nemusíme chodit daleko, abychom našli bezpečí – pátou nejbezpečnější zemí na světě máme hned za rohem. Rakousko, s jeho působivými Alpami a bohatou kulturou, je také známé vysokou mírou bezpečnosti, kvalitním sociálním systémem a vynikající zdravotní péčí. Poloha Rakouska také minimalizuje riziko přírodních katastrof.

GPI index: 1.316

6. Singapur

Na šesté příčce žebříčku nejbezpečnějších zemí světa se umisťuje Singapur, což je malý, ale prosperující městský stát, který je známý svou vysokou mírou bezpečnosti a efektivním právním systémem. Singapur se pyšní jednou z nejnižších mír kriminality na světě, což je částečně důsledkem striktních zákonů. Tento přísný právní rámec zajišťuje, že se lidé dvakrát zamyslí, než se pustí do kriminálních činností.

GPI index: 1.332

7. Portugalsko

Na sedmé příčce v žebříčku nejbezpečnějších zemí najdeme Portugalsko, které je známo svou nízkou mírou kriminality a mírumilovnou povahou obyvatel. Zdejší větší hrozbou než zločin jsou časté požáry, avšak Portugalsko má na tyto situace dobře připravený zásahový systém, takže škody bývají většinou omezené pouze na majetek.

Nicméně, návštěvníci by měli zůstat ostražití vůči kapsářům, zejména v turisticky oblíbených oblastech a veřejné dopravě.

GPI index: 1.333

8. Slovinsko

Na osmém místě v globálním žebříčku nejbezpečnějších zemí světa se hrdě umisťuje Slovinsko. Tato malebná země, která může na první pohled působit nečekaně, si své postavení zaslouží díky své nízké míře kriminality a výjimečně stabilnímu politickému klimatu. Slovinsko nabízí nejen bezpečné prostředí, ale i vysokou kvalitu života, což z něj činí ideální destinaci jak pro turisty, tak pro dlouhodobé rezidenty. Díky své strategické poloze v srdci Evropy a vynikajícímu systému veřejných služeb je Slovinsko vzorovým příkladem bezpečné a stabilní země, kde se harmonicky snoubí přírodní krása a moderní infrastruktura.

Čtěte také:  Curve - jak platit kartou v zahraničí?

GPI index: 1.334

9. Japonsko

Japonsko, které zaujímá deváté místo v žebříčku nejbezpečnějších zemí světa, je známé nejen svou bohatou kulturou a technologickými inovacemi, ale také vysokou mírou bezpečnosti. Tato země se pyšní jednou z nejnižších míry kriminality na světě, což je důsledkem přísných zákonů, efektivního právního systému a kultury založené na hlubokém respektu a vzájemné důvěře mezi obyvateli.

Kromě toho je Japonsko vybaveno pokročilými systémy pro čelení přírodním katastrofám, jako jsou zemětřesení a tsunami, což dále zvyšuje bezpečnost jak obyvatel, tak návštěvníků této fascinující země.

GPI index: 1.336

10. Švýcarsko

Desáté místo v žebříčku nejbezpečnějších zemí světa patří Švýcarsku, což je země s pověstí idylického místa pro život – a není to náhoda. Zdejší kriminalita je na minimálních úrovních, zatímco kvalita života je na vrcholu, což je podpořeno vynikající zdravotní péčí a prvotřídním vzdělávacím systémem. Ve Švýcarsku prostě všechno „funguje“ – od precizní dopravní infrastruktury až po efektivní distribuci sociálních služeb.

GPI index: 1.339

Zdroje: https://www.visionofhumanity.org

Další doporučené články

Tipy na levné cestování (nejen) do zahraničí

Rádi byste cestovali, ale přijde vám, že je to všechno příliš drahé? Ale to je nesmysl! V tomto článku vám ukážeme, že i cestovat se dá za pár korun. Poradíme vám, jak sehnat výhodné letenky, kde se levně ubytovat a jak ušetřit za výběr a platbu kartou. Země  V první řadě byste si měli vybírat země, které patří […]

Praktické rady při cestě do německého Berlína

Přestože je Berlín turisticky přívětivé město, je dobré znát, na co si dát pozor a čemu se vyvarovat. Je například dobré vědět, že obchody jsou v neděli na základě německých náboženských tradic zavřené, nebo že pro vstup do země jako občané EU vízum nepotřebujete. V tomto článku vám představíme berlínská muzea, informační střediska a nezapomeneme také na […]

Cestovatelské tipy

Výhody bitcoinu při cestování po světě

Právě na cestách kolem světa se vám může Bitcoin (a další altcoiny) hodit. Kryptoměny mají v dnešní době řadu praktických využití. Spoustu cestovatelů vidí v bitcoinu cestu, jak cestovat a neřešit směnu valut nebo jak platit bezpečně. Kde se dá platit Bitcoinem? V dnešní době rapidně přibývá obchodů, které akceptují platbu pomocí kryptoměny. Kde lze […]

Revolut – platební karta na cestovaní

V dnešní době je placení kartou v zahraničí samozřejmostí, ale velké množství lidí má stále obavy. Na co si dát pozor při placení kartou na dovolené? Jak se vyvarovat skrytým poplatkům a nesmyslným kurzům a zároveň mít stále přehled u sebe? Revolut Revolut nabízí skvělé funkce, které oceníte nejen při cestování a v České republice […]

Plánujete jet na dovolenou autem? Jak připravit auto před dlouhou cestou

Cesta autem k moři může být skvělým zážitkem, ale musíte být náležitě připraveni. Přečtěte si v následujícím článku, co všechno je potřeba zkontrolovat, ověřit či vyměnit před samotnou cestou, aby vás nic nezaskočilo a nezkazilo vaši dovolenou. 1. Povinná výbava na cestu do zahraničí Začněte tím, že si zkontrolujete a připravíte povinnou výbavu vozidla pro rok […]