Povinná výbava auta v Polsku pro rok 2024

Povinná výbava auta v Polsku pro rok 2024
Tým Objev Svět
Tým Objev Svět
6 min

Pokud míříte na výlet či dovolenou do Polska, je důležité dodržovat všechna místní silniční pravidla. Tento průvodce vám poskytne všechny potřebné informace týkající se povinné výbavy vozidla v Polsku.

Denní svícení v Polsku

Denní svícení je povinné pro všechna motorová vozidla po celý rok. Motocykly a vozidla přepravující nebezpečný náklad musí mít navíc zapnutá potkávací světla.

Reflexní vesta v Polsku

Reflexní vesta je povinná pro všechny pasažéry, kteří při mimořádné situaci vystoupí z vozidla. To zahrnuje nehody a poruchy vozidla. Reflexní vesta je také povinná pro chodce a cyklisty pohybující se po vozovce. Pro vaši bezpečnost doporučujeme zakoupit reflexní vestu, kterou si můžete pořídit zde.

Výstražný trojúhelník v Polsku

Výstražný trojúhelník je povinný pro všechna motorová vozidla s více než dvěma koly a maximální rychlostí větší než 25 km/h. V případě mimořádné události musí být trojúhelník umístěn minimálně 50 metrů za vozidlem, na dálnici pak 100 metrů. Vůz by měl mít zapnutá výstražná světla. Při tažení vozidla na laně musí být trojúhelník umístěn za oknem v zadní levé části vozu. Zároveň musí mít zapnutá minimálně obrysová světla a výstražná světla.

Autolékárnička v Polsku

Autolékárnička je v Polsku povinná pouze pro vozidla zajišťující komerční přepravu (autobusy, taxi apod.). Pro osobní přepravu je lékárnička pouze doporučená. Je dobré ji mít pro případ nehody nebo nouzové situace, jako je například říznutí nebo když děti spadnou a zraní se. Pro vaši bezpečnost doporučujeme zakoupit autolékárničku, kterou si můžete pořídit zde.

Zimní pneumatiky v Polsku

Zimní pneumatiky jsou pouze doporučené. Sněhové řetězy lze použít jen na vozovkách pokrytých souvislou vrstvou sněhu či ledu. Pneumatiky s hroty jsou v Polsku zakázané.

Hasicí přístroj v Polsku

Hasicí přístroj je povinný pro všechna dvoustopá motorová vozidla. Pro bezpečnost na cestách doporučujeme zakoupit hasicí přístroj, který si můžete pořídit zde.

Bezpečnostní helma v Polsku

Řidič motocyklu i jeho spolucestující jsou povinni nosit bezpečnostní helmu.

Dětská autosedačka v Polsku

Děti do výšky 150 cm nebo věku 12 let musí být přepravovány v dětské autosedačce nebo sedět na dětském podsedáku, a to výhradně na zadních sedačkách. Děti do výšky 150 cm nesmějí sedět na předním sedadle. Ve vozech vybavených airbagem spolujezdce je zakázáno přepravovat děti na předním sedadle v tzv. vajíčku ve směru jízdy.

Základní informace pro motoristy

Polsko je členem EU, a tak zde platí český řidičský průkaz bez omezení.

Rychlostní limity

  • Obce: 50 km/h (od 5:00 do 23:00 h)
  • Obce: 60 km/h (od 23:00 do 5:00 h)
  • Mimo obce: 90 km/h
  • Rychlostní komunikace: 100 – 120 km/h
  • Dálnice: 140 km/h

Dálniční poplatky v Polsku

Velká část dálnic v Polsku není zpoplatněna. Na vybraných úsecích se však vybírá mýtné pro všechna motorová vozidla. Vozidla s hmotností do 3,5 tuny musí platit mýtné prostřednictvím mýtných bran (hotovostí, platební nebo tankovací kartou) nebo pomocí elektronické mýtné jednotky. Mezi zpoplatněné dálnice pro vozidla do 3,5 tuny patří hlavní tahy A1, A2 a A4. Pro vozidla nad 3,5 tuny je kromě dálnic zpoplatněna i většina rychlostních silnic. Výběr mýtného na rychlostních silnicích a některých dálnicích zajišťuje systém e-TOLL, výběr na ostatních dálnicích pak soukromé společnosti.

Alkohol za volantem

V Polsku platí přísná pravidla pro řízení pod vlivem alkoholu. Limit je 0,2 ‰ pro všechny řidiče. Ačkoliv je v Polsku alkohol za volantem v malé míře legální, české pojišťovny ve svých smluvních podmínkách jízdu pod vlivem alkoholu zcela vylučují. Při případné autonehodě způsobené pod vlivem alkoholu by vám česká pojišťovna nevyplatila pojistné plnění, a navíc by po vás vymáhala způsobenou škodu. Českým řidičům tak jízdu pod vlivem alkoholu důrazně nedoporučujeme.

Důležitá telefonní čísla v Polsku

  • Jednotný záchranný systém: 112
  • Záchranná služba: 999
  • Policie: 997
  • Hasiči: 998

Palubní kamery v Polsku

Palubní kamery jsou v Polsku povoleny. Při zveřejnění záznamu však musí být rozmazány registrační značky vozidel a obličeje lidí.

Antiradary v Polsku

Používání detektorů měření rychlosti je v Polsku zakázáno.

Pokuty v Polsku

  • Alkohol za volantem: až 60 000 zlotých (cca 330 000 Kč)
  • Překročení rychlosti: 50 až 500 zlotých (cca 275 až 2 750 Kč)
  • Mobilní telefon za volantem: od 200 zlotých (cca 1 100 Kč)
  • Nepoužití bezpečnostních pásů: od 100 zlotých (cca 550 Kč)
  • Nedání přednosti v jízdě: od 250 zlotých (cca 1 375 Kč)
  • Nezapnutá světla: od 200 zlotých (cca 1 100 Kč)

Doporučené cestovatelské články