Povinná výbava auta v Itálii v roce 2024

Povinná výbava auta v Itálii v roce 2024
Tým Objev Svět
Tým Objev Svět
6 min

Povinná výbava auta v Itálii

Cestování autem do Itálie vyžaduje znalost místních předpisů týkajících se povinné výbavy vozidla. Dodržování těchto pravidel je zásadní nejen pro bezpečnost, ale také pro zamezení vysokých pokut. Tento průvodce vám poskytne všechny potřebné informace.

Denní svícení v Itálii

Celodenní svícení je povinné pro všechny motocykly a mopedy. Dvoustopá vozidla musí mít zapnutá světla ve dne v tunelech a na dálnicích. Tato opatření zvyšují bezpečnost na frekventovaných silnicích.

Reflexní vesta v Itálii

Reflexní vesta je povinná pro každého pasažéra, který se v případě mimořádné události pohybuje mimo vozidlo. To zahrnuje situace jako nehoda nebo porucha vozidla. Reflexní vesta je také povinná pro cyklisty a motorkáře za snížené viditelnosti či při jízdě v tunelu. Vesty mohou být oranžové nebo zelené a musí splňovat evropskou normu EN 471. Pro vaši bezpečnost a klid na cestách doporučujeme zakoupit reflexní vestu pro všechny členy posádky, kterou si můžete pořídit zde.

Výstražný trojúhelník v Itálii

Výstražný trojúhelník je povinný pro všechna dvoustopá vozidla. Musí být součástí povinné výbavy každého vozidla. V případě poruchy nebo nehody musí být trojúhelník umístěn minimálně 50 metrů za vozidlem, na dálnici pak 100 metrů.

Autolékárnička v Itálii

Autolékárnička není v Itálii povinná, je však doporučená. Je dobré ji mít pro případ nehody nebo nouzové situace, jako je například říznutí, nebo když děti spadnou a zraní se. Pro vaši bezpečnost doporučujeme zakoupit autolékárničku, kterou si můžete pořídit zde

Zimní pneumatiky v Itálii

Zimní pneumatiky jsou povinné v oblasti Val d’Aosta od 15. října do 15. dubna. V ostatních oblastech Itálie je povinnost zimního obutí označena příslušným dopravním značením a platí od 1. listopadu do 15. dubna.

Sněhové řetězy jsou povoleny za příslušných podmínek (sníh, led nebo námraza na vozovce) a vozidlo s řetězy nesmí přesáhnout rychlost 50 km/h. Pneumatiky s hroty jsou pro vozidla do 3,5 tuny povoleny. Musí být na všech kolech včetně přívěsu a rychlost vozidla nesmí přesáhnout 120 km/h na dálnici a 90 km/h na ostatních komunikacích.

Hasicí přístroj v Itálii

Hasicí přístroj není v Itálii povinný, ale je doporučeno jej mít pro případ požáru vozidla. Pro bezpečnost na cestách doporučujeme hasicí přístroj značky Compass – kompaktní a snadno se vejde i do menšího auta.

Bezpečnostní helma v Itálii

Řidič motocyklu i jeho spolucestující jsou povinni nosit bezpečnostní helmu. Toto pravidlo platí pro všechny typy motocyklů.

Dětská autosedačka v Itálii

Děti do výšky 150 cm nebo váhy 36 kg musí být přepravovány v dětské autosedačce nebo na dětském podsedáku. U vozidel neregistrovaných v Itálii platí, že děti musí být přepravovány v souladu s pravidly země, ve které je vůz registrován.

Základní informace pro motoristy

Itálie je členem EU, a tak zde platí český řidičský průkaz bez omezení. Český řidičský průkaz uznává i mikrostát San Marino, ačkoliv není členem EU.

Pozor na Vatikán

Naopak pro jízdu v mikrostátu Vatikán budete potřebovat mezinárodní řidičský průkaz.

Rychlostní limity

  • Obce: 50 km/h
  • Mimo obce: 90 km/h
  • Dálnice – řidič s praxí kratší než 3 roky: 110 km/h
  • Dálnice: 130 km/h

Dálniční poplatky v Itálii

Za využití italských dálnic musí řidiči platit mýtné, které se vybírá pomocí mýtných bran. Povinnost platí pro všechna motorová vozidla včetně motocyklů.

Mýtné lze platit v hotovosti, platební kartou, předplacenou kartou Viacard či elektronickou jednotkou Telepass. Na dálnici Pedemontana Lombarda severně od Milána je tzv. free flow system a mýtné se platí dodatečně přes internet. Cenu mýtného lze vypočítat pomocí plánovače tras na autostrade.it.

Alkohol za volantem

V Itálii platí přísná pravidla pro řízení pod vlivem alkoholu. Limit je:

  • 0,00 ‰ pro řidiče mladší 21 let, řidiče s praxí kratší než 3 roky a profesionální řidiče.
  • 0,5 ‰ pro běžné řidiče.

Ačkoliv je v Itálii alkohol za volantem v malé míře legální, české pojišťovny ve svých smluvních podmínkách jízdu pod vlivem alkoholu zcela vylučují. Při případné autonehodě způsobené pod vlivem alkoholu by vám česká pojišťovna nevyplatila pojistné plnění, a navíc by po vás vymáhala způsobenou škodu. Českým řidičům tak jízdu pod vlivem alkoholu důrazně nedoporučujeme.

Důležitá telefonní čísla v Itálii

  • Jednotný záchranný systém: 112
  • Záchranná služba: 118
  • Policie: 113
  • Hasiči: 115

Palubní kamery v Itálii

Palubní kamery jsou v Itálii povoleny. Při zveřejnění záznamu však musí být rozmazány registrační značky vozidel a obličeje lidí.

Antiradary v Itálii

Používání radarových detektorů je v Itálii zakázáno. Varování před měřením rychlosti v GPS navigacích však využívat lze.

Pokuty v Itálii

  • Překročení rychlosti o 20 km/h: od 170 €
  • Překročení rychlosti o 50 km/h: od 530 €
  • Mobilní telefon za volantem: od 160 €
  • Alkohol za volantem: od 530 €
  • Jízda na červenou: od 170 €

Doporučené cestovatelské články