Zámek Červená Lhota: Pohádkový klenot jižních Čech

Zámek Červená Lhota: Pohádkový klenot jižních Čech
Tým Objev Svět
Tým Objev Svět
6 min

Představte si malebný zámek s červenou fasádou, který se zrcadlí na hladině klidného rybníka. To je Červená Lhota, pohádkový klenot jižních Čech. Tento zámek je jedním z nejromantičtějších míst v České republice a není divu, že se stal oblíbeným cílem nejen turistů, ale i filmařů. Když vstoupíte na nádvoří Červené Lhoty, okamžitě pocítíte kouzlo historie a atmosféru tohoto jedinečného místa.

O zámku Červená Lhota

Historie zámku Červená Lhota

Zámek Červená Lhota má bohatou historii sahající až do poloviny 13. století, kdy byla založena ves Lhota v rámci kolonizace dominia Pánů z Hradce. První písemná zmínka o tvrzi ve Lhotě pochází z roku 1465, kdy ji Petr ze Zásmuk získal jako dědictví po svém otci. V roce 1530 ji zakoupila rytířská rodina Kábů z Rybňan, která nechala starou gotickou tvrz přestavět na renesanční zámeček.

Renesanční přestavba a barokní úpravy

K významným úpravám došlo v 17. století, kdy byl zámek přestavěn do barokní podoby za vlády Viléma Slavaty z Chlumu a Košumberka. Dnešní podoba zámku je výsledkem několika přestaveb, včetně novogotických a neorenesančních úprav z 19. a 20. století.

Zámek Červená Lhota: Pohádkový klenot jižních Čech - Objev Svět

Původ jména Červená Lhota

Název Červená Lhota, který pochází z roku 1602, je spojen s legendou vyprávějící o čertu, jenž unesl nevěřící zámeckou paní a jejíž krev pokryla stěny zámku. Tato legenda dodává místu tajemnou a romantickou atmosféru, která přitahuje mnohé návštěvníky.

Ráj filmařů pohádek a filmů

Na zámku Červená Lhota se natáčelo mnoho pohádek a filmů, což není vůbec překvapivé vzhledem k jeho pohádkovému vzhledu a romantické atmosféře. Toto místo se stalo oblíbeným místem pro natáčení klasických českých pohádek, které mnohým z nás přinášejí nostalgické vzpomínky. Mezi nejznámější filmy, které byly na zámku natáčeny, patří:

  • Zlatovláska
  • Pan Tau
  • O štěstí a kráse
  • Princezna na hrášku
  • Svatby pana Voka

Otevírací doba

  • Duben a říjen: sobota a neděle 9:30 – 12:00 a 13:00 – 16:00
  • Květen a září: denně mimo pondělí 9:30 – 12:00 a 13:00 – 16:00
  • Červen až srpen: denně mimo pondělí 9:30 – 12:00 a 12:30 – 17:00
  • Prosinec a leden: vánoční / zimní prohlídky

Vstupné

Zámecké interiéryPodkrovní pokojeSklepení
Dospělí200 Kč160 Kč100 Kč
Senioři, studenti, ZTP160 Kč130 Kč80 Kč
Děti (6 – 17 let)60 Kč50 Kč30 Kč
Ceník vstupného na zámek Červená Lhota

Prohlídkové okruhy

Historické Interiéry prvního patra

Prohlídka zámku Červená Lhota začíná v prvním patře, kde návštěvníci mohou vidět autentické interiéry z doby posledních majitelů, knížat Schönburg-Hartenstein. Tato expozice nabízí pohled do života šlechty na počátku 20. století.

Podkrovní pokoje

Další zajímavou částí zámku jsou podkrovní pokoje, které poskytují vhled do všedního dne a soukromí šlechticů konce monarchie a první republiky. Tyto pokoje jsou méně okázalé, ale o to více autentické a historicky hodnotné.

Sklepení

Prohlídka sklepení zámku Červená Lhota je dostupná pouze v hlavní turistické sezóně. Sklepení představuje tři pozoruhodné prostory, částečně zapuštěné do skal, které odhalují původní podobu lhotecké tvrze.

Kaple Nejsvětější Trojice

Kaple Nejsvětější Trojice, stojící na návrší zámeckého parku, je renesanční stavba s původními dochovanými malbami a dřevěným stropem symbolizujícím nebeský Jeruzalém. Kaple je funkčním římskokatolickým kostelem a je přístupná veřejnosti.

zámek Červená Lhota

Projížďky na lodičkách po zámeckém rybníku

Projížďky na lodičkách po zámeckém rybníku patří k nezapomenutelným zážitkům při návštěvě Červené Lhoty. Po prohlídce zámku si můžete jednu takovou lodičku zapůjčit a obdivovat zámek z jiné perspektivy. Půjčovna lodiček se nachází nedaleko veřejných WC a je otevřená stejně jako zámek. Cena za půlhodinovou projížďku je 80 Kč, hodina pak stojí 150 Kč. Tento romantický výlet na vodě je skvělým způsobem, jak zakončit den strávený na tomto kouzelném místě.

Procházka anglickým parkem

Po prohlídce zámku a projížďce na lodičkách se určitě vydejte na procházku anglickým parkem, který obklopuje zámek. Park je ideální místo pro relaxaci a pikniky, a navíc nabízí mnoho krásných výhledů na zámek. Pěšiny vedou přes malebné louky a lesíky, kde můžete obdivovat místní flóru a faunu. Park u Červené Lhoty bývá nejhezčí na podzim, kdy hraje všemi barvami.

V dřívějších dobách sloužil park především k odpočinku šlechtických obyvatel zámku a volně přecházel v zámeckou oboru. Po druhé světové válce se ale o toto místo nikdo nestaral, a to tak začalo pomalu zarůstat a pustnout. Dnes se správa zámku snaží park obnovit a uvést do jeho původní podoby. Obnovují se zaniklé cesty a otevírají se původní vyhlídky na jedinečnou zámeckou scenérii.

Parkování u zámku Červená Lhota

Pokud přijedete autem, nemusíte se bát o parkování. Placené parkoviště, jehož provozovatelem je obec Pluhův Žďár, se nachází pouze 500 metrů od zámku a pro osobní automobily stojí 80 Kč.

Tipy na další výlety

Pokud máte více času, doporučujeme navštívit i další zajímavá místa v okolí. Například nedaleké město Jindřichův Hradec s jeho impozantním zámkem a historickým centrem, nebo přírodní rezervaci Červené Blato, kde můžete prozkoumat krásy jihočeských rašelinišť.

Mapa lokality

Doporučené cestovatelské články