Rozhledna Slabošovka u Besednic

Rozhledna Slabošovka u Besednic
Tým Objev Svět
Tým Objev Svět
6 min

Hledáte ideální místo pro víkendový výlet s rodinou, které kombinuje nádherné výhledy a příjemnou procházkou? Rozhledna Slabošovka je pro vás ideálním řešením! Rozhledna, která se nachází nedaleko obce Besednice, je místem, o němž jste však možná ještě neslyšeli. Tato ocelová konstrukce, která byla postavená již v roce 2002 a která dodnes slouží jako telekomunikační vysílač, však nabízí panoramatické výhledy na Slepičí hory, Novohradské hory, Blanský lesŠumavu. Za dobré viditelnosti můžete dokonce spatřit obrysy Alp.

Představení rozhledny Slabošovka

Rozhledna Slabošovka se nachází ve výšce 624 metrů nad mořem a je výsledkem spolupráce mezi obcí Besednice a společností T-Mobile.

Rozhledna je vysoká 36 metrů, přičemž vyhlídková plošina se nachází ve výšce 24 metrů (nad korunami stromů), což zaručuje jejím návštěvníkům skvělé výhledy na okolní krajinu.

Historie stavby

Původní plán postavit rozhlednu na vrchu Kohout ve Slepičích horách nebyl realizován. Místo toho byla vybrána lokalita Slabošovka, což se nakonec ukázalo jako správné rozhodnutí. Rozhledna byla postavena v roce 2002 a od té doby se stala oblíbeným cílem turistů z celé republiky.

Architektura a design

Rozhledna Slabošovka je tvořena čtyřhrannou ocelovou konstrukcí, která svým designem zapadá do okolní krajiny. Vstup na rozhlednu je ovšem řešen trochu netradičně – přes technické zázemí a lávku umístěnou ve výšce tří metrů nad zemí.

Výhled z rozhledny

Z vyhlídkové plošiny ve výšce 24 metrů se vám naskytne pohled na Slepičí hory, Blanský les, Novohradské hory a přilehlou část Šumavy. Za dobré viditelnosti můžete spatřit dokonce i obrysy rakouských Alp.

Výhledy z Rozhledny Slabošovka

Přístup a turistické trasy

Rozhledna Slabošovka je volně přístupná po celý rok a můžete se k ní dostat pěšky z obce Besednice po zelené turistické značce. Trasa měří přibližně kilometr a je vhodná i pro rodiny s dětmi a kočárky.

Doporučená trasa z Besednice

Cesta začíná na náměstí v Besednici, odkud pokračuje po zelené značce směrem k rozhledně. Na konci obce u kříže se pokračuje rovně a na polní cestě se odbočí vpravo směrem k lesu, kde se již v dálce rýsuje silueta rozhledny.

Parkování a dostupnost

Pokud přijedete autem, můžete využít místní parkoviště na konci vesnice Besednice, které je zdarma. Odtud je to k rozhledně přibližně 700 metrů pěšky.

Souřadnice parkoviště: 48.7889689N, 14.5479039E

Parkoviště Rozhledna Slabošovka

Co dalšího vidět?

Výlet na rozhlednu Slabošovka je příjemný, ale krátký, a proto je ideální jej spojit s návštěvou dalších zajímavých míst v okolí. Zde je několik tipů, kam se můžete vydat:

Zřícenina hradu Pořešín

Pouhých pár kilometrů od Slabošovky se nachází zřícenina hradu Pořešín. Tento hrad, postavený ve 13. století, nabízí nejen nádherné výhledy na řeku Malši, ale také zajímavé expozice o životě na středověkém hradě. Pořešín je skvělým místem pro rodiny s dětmi i milovníky historie.

Český Krumlov

Kousek dál na severozápad leží Český Krumlov, jedno z nejkrásnějších měst v České republice. Historické centrum města, které je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO, láká návštěvníky svým malebným zámkem (hradem) a úzkými uličkami. Projděte se po zámecké zahradě, navštivte otáčivé hlediště nebo se vydejte na plavbu po Vltavě.

Lipno nad Vltavou

Lipno nad Vltavou je ideálním místem pro milovníky vodních sportů a outdoorových aktivit. Nachází se zde Lipenská přehrada, která nabízí široké možnosti pro koupání, plavbu na lodi, windsurfing nebo třeba rybaření. Nejznámějším místem na Lipně v letních měsících je pak dozajista Stezka korunami stromů s délkou 675 metrů a výškou 40 metrů. Pro rodiny s dětmi je zde také velice turisty oblíbená bobová dráha či Aquaworld Lipno.

Hrad Prandegg

U našich jižních sousedů kousek od hranic můžete navštívit zříceninu hradu Prandegg z 12. století. Tato zřícenina je považována za jednu z nejlépe zachovaných zřícenin v regionu a je součástí tzv. Zemské cesty. Vstup na zříceninu je stejně jako parkování na nedalekém parkovišti zcela zdarma a mimo pozůstatky hradu zde můžete navštívit také muzeum.

Je vstup na rozhlednu zpoplatněn?

Mohu zaparkovat poblíž rozhledny?

Ano, na konci obce Besednice je k dispozici parkoviště, odkud je to k rozhledně přibližně 700 metrů pěšky.

Jaké výhledy nabízí rozhledna Slabošovka?

Z rozhledny můžete vidět Slepičí hory, Blanský les, Novohradské hory, přilehlou část Šumavy a za dobré viditelnosti i obrysy Alp.

Mapa lokality

Doporučené cestovatelské články