Lammerklamm – soutěska na řece Lammer nedaleko Salzburgu

Lammerklamm – soutěska na řece Lammer nedaleko Salzburgu

Pouhých 40 minut jízdy autem od rakouského města Salzburg se nachází okouzlující soutěska Lammerklamm. V těsné blízkosti je také malebné městečko Abtenau nebo vodopád Aubachfall.

Soutěska Lammerklamm

Tato soutěska vznikla pravděpodobně již před mnoha tisíci lety v době tání ledovců. Je tak skutečně impozantním příkladem erozní síly vody. Skutečné využití však našla takto vzniklá soutěska až ve středověku, kdy sloužila především k dopravě dřeva. Pro rozvíjející se turistiku pak byla otevřena až o mnoho let později, konkrétně v roce 1884.

Podél skalní stěny vede zajištěná stezka se zábradlím, tudíž se nemusíte bát o své bezpečí. Cesta, jež měří zhruba jeden kilometr, vám zabere přibližně jednu hodinu času. Soutěsku však nemusíte projít celou. Trasu si lze zkrátit zhruba na polovinu a zakončit tak túru u hostince Lammerklause. Zde se můžete nechat vyzvednout autem nebo autobusem.

Cestou po stezce se můžete kochat divokou řekou, skalami a především panenskou přírodou. Nejatraktivnější částí této soutěsky je pak tzv. Die Dunkle Klamm (česky Tmavá soutěska). V této části je soutěska vklíněná do skály a vy si tak můžete připadat jako v jeskyni. Rozhodně se v této části nezapomeňte dívat pozorně kolem sebe. Všimněte si mnohých značek a letopočtů, které uvádějí maximální výšku hladiny vody v obdobích záplav.

Neméně zajímavou částí je rovněž přechod po mostě z jedné strany soutěsky na druhou. Na tomto místě se vám naskytne nádherný pohled na divokou řeku Lammer. Ostatně přesvědčte se sami v tomto videu v čase 3:20.

Otevírací doba a ceny pro návštěvu soutěsky Lammerklamm

Soutěska Lammerklamm je otevřena od dubna do října, přičemž otevírací doba se v těchto měsících mírně liší:

MěsícOtevírací doba
duben, květen, říjen9:00 – 17:00
červen a září9:00 – 18:00
červenec a srpen9:00 – 19:00
Otevírací doba soutěsky Lammerklamm

Soutěska je otevřena i během deštivého počasí, kdy byste měli zvážit vhodné oblečení a ochranu před nepříznivými povětrnostními podmínkami. Doporučuji také obutí pevných bot, abyste mohli pohodlně prozkoumávat terén bez obav z uklouznutí.

Čtěte také:  Mallorca – rozmanitý ostrov s krásnou přírodou

Dospělí na vstupném zaplatí 8 € , zatímco děti pouze 5 € . Stejně jako u mnoha jiných atrakcí si i zde můžete zakoupit vstupenky online a to na tomto odkazu. V případě, že vlastníte kartu Salzburgerland Card, vstup je pro vás na Lammerklamm zdarma.

Jak se dostat k soutěsce Lammerklamm

Pro auta i autobusy je u soutěsky k dispozici bezplatné parkoviště. Ovšem ani cesta veřejnou dopravou není nijak složitá. Přímo k soutěsce míří autobusová linka č. 470, která staví na zastávce „Lammeröfen“. Navíc pokud jste si pořídili TennengauPLUS Card, dopravu (nejen) touto autobusovou linkou máte zcela zdarma.

Další doporučené články

Vyhlídka Pět prstů – dechberoucí místo poblíž Hallstatu

Pokud toužíte po dobrodružství a nevadí vám výšky, pak je Vyhlídka Pět prstů právě pro vás. Tato jedinečná vyhlídková plošina, známá také jako 5fingers, vám nabízí nejen dechberoucí výhledy, nýbrž také vzrušující pocit, když stojíte na okraji 400 metrů vysokého srázu. Představte si pět různě navržených plošin, které připomínají prsty ruky, vystupující z hory Krippenstein […]

Výlet na Schafberg: Cesta vláčkem k úchvatným výhledům

Schafberg, označovaný za jednu z nejkrásnějších hor ve spolkové zemi Salcbursko, vystupuje do výše 1783 metrů. Tato nadmořská výška sice nepřekračuje hranici třítisícových vrcholů, avšak Schafbergu to na kráse neubírá. Hora se totiž pyšní ohromujícími výhledy na okolní jezera Mondsee, Attersee a Wolfgangsee a nejstrmější ozubnicovou dráhou v celém Rakousku, která svými klikatými cestami přispívá […]

Rakousko Města Vodopády

Bad Gastein: Lázeňský ráj s historií a přírodními krásami v srdci Alp

Nádherné město Bad Gastein pod Vysokými Taurami bylo obdařeno termální vodou, horským klimatem a ozdravným plynem. Čím město rovněž vyniká je jeho architektura ve stylu Belle Époque. V tomto stylu zde byly vybudovány luxusní hotely, kde v dřívějších dobách pobývali nejrůznější císaři a králové. Mnozí tak Bad Gastein začali přirovnávat k monackému Monte Carlu. TIP: […]

Rakousko Města

Weitra – historické městečko s prvním pivovarem v Rakousku

Weitra, česky Vitoraz, je malebné městečko v srdci Waldviertlu nedaleko českých hranic. Čím se město vyznačuje především, je jeho pivovarnická historie. Ta sahá až do roku 1321, kdy habsburský král Friedrich der Schöne udělil občanům Weitry privilegium vyrábět a prodávat pivo jako jediným v zemi. Tím se Weitra stala nejstarším pivovarnickým městem v Rakousku. Pivovarníctví ve Weitře Weitra […]

Dachstein v létě – Sky Walk, Treppe ins Nichts a visutý most

Až budete chtít navštívit malebné městečko Hallstatt nebo se třeba budete chystat na vyhlídku 5 Fingers, zavítejte také do ledovcového střediska Dachstein. Projděte se po nejvýše položeném visutém mostu v Rakousku, kochejte se nádhernými vrcholky Alp z prosklené vyhlídky Treppe ins Nichts a navštivte unikátní ledový palác. Sky Walk, Treppe ins Nichts a další atrakce Mezi […]