Zážitková turistická stezka Nebelstein v Dolním Rakousku

Zážitková turistická stezka Nebelstein v Dolním Rakousku

Zážitková turistická stezka Nebelstein, německy Nebelstein Erlebnis-Wanderweg, je 11 km dlouhý turistický okruh vedoucí v oblasti zvané Waldviertel v Dolním Rakousku. Trasa se táhne přes vrcholek Nebelstein, který se nachází v nadmořské výšce 1017 m a tím se řadí mezi nejvyšší vrcholy Novohradských hor. 

Trasa zážitkové stezky Nebelstein

Trasa stezky s převýšením 400 m je rozdělena do dvou pomyslných částí se třemi parkovišti, tudíž není nutné zvládnout celý okruh najednou. Ovšem po cestě na vás čeká šest zážitkových zastávek, které trasu zpříjemňují a díky nimž ji celou zvládnou i menší děti. Všechna tato stanoviště jistým způsobem představují živly, jež jsou pro tuto oblast charakteristické: kámendřevolesní zvěř a rašelinu.

Hirschenwies – 1. část trasy

Stezka začíná na parkovišti Hirschenwies, odkud směřuje k první ze zážitkových zastávek, kterou je dřevěná vyhlídka. Spíše než do krajiny je tato rozhledna zaměřena na zvířata, jež žijí v okolních lesích. Kromě toho, že se pomocí dalekohledů budete moci rozhlédnout po okolí a některá z těchto typických zvířat spatřit na vlastní oči, se ještě dozvíte mnoho informací o jejich životě. Na tomto stanovišti tak například zjistíte, jak žijí lišky a veverky, čím se živí srnky a mnoho dalšího.

Druhou zastávkou je tzv. Kamenné místo. Namísto o zvířatech se zde dozvíte mnohé o jednom z nejstarších druhů kamene, kterým je žula. Díky stereoskopickému mikroskopu navíc můžete nahlédnout do vnitřního života žulových bloků.

Od kamenů vás stezka dále zavede na druhou rozhlednu, ze které se pokocháte pohledem za hranice. Z této jak jinak než dřevěné rozhledny budete mít výhled na českou krajinu včetně popisu vesnic a hor. 

Nebelstein – 2. část trasy

Před dalším stanovištěm se na trasu napojuje druhé parkoviště Nebelstein. A jak již napovídá jeho název, stezka pokračuje ke stejnojmennému vrcholu. Od parkoviště se k vrcholu s rozhlednou dostanete zhruba po 15 minutách chůze. Po zdolání této hory se vám naskytne dechberoucí výhled do širokého okolí z nově vybudované kruhové platformy.

Čtěte také:  The Red Bull Hangar-7 – muzeum letectví v Salzburgu

Na tomto místě jste navíc v polovině stezky, tudíž se můžete odměnit v podobě domácích pochoutek v horské chatě Nebelsteinhütte. Chata je otevřena od dubna do října, ovšem i v těchto měsících má každé pondělí zavřeno.

Následující zastávkou je rašeliniště Moorkugel, jež obklopuje Nebelstein. Toto místo je domovem velkého komplexu nejrůznějších mikroorganismů a malých živočichů a kromě vzácných rostlin zde můžete spatřit také některé ohrožené druhy zvířat. 

Před posledním stanovištěm se na stezku napojuje třetí parkoviště Märchenhotel. Během celé trasy jste se mohli dozvědět něco nového o kamenech, lesní zvěři i rašeliništi, ale o dřevu pojednává až poslední zastávka. V dřevařské dílně zjistíte, jaké existují druhy dřeva a jakým způsobem strom dýchá. Ke konci můžete také zapojit svou kreativitu a se dřevem zkusit pracovat. 

Další doporučené články

Rakousko Města

PlusCity (Plus City), nákupní centrum v rakouském Linci

Také patříte mezi milovníky nakupování, nebo jen potřebujete něco nového na sebe? Ať už je váš důvod k návštěvě nákupního centra PlusCity jakýkoliv, rozhodně nikdy neodejdete s prázdnou.  V nákupním centru PlusCity se nachází přes 220 obchodů a zhruba 48 restaurací, kaváren a barů. Mezi obchody najdete prodejny s módou jako je například světoznámé H&M, Zara, C&A, Primark nebo […]

Povinná výbava auta do Rakouska a základní informace pro řidiče

Pokud máte v plánu prozkoumat kouzlo rakouských horských cest a objevovat je na vlastní pěst, je klíčové důkladně se seznámit s předpisy, které se týkají povinné výbavy vašeho vozidla. Proto jsme pro vás vytvořili tohoto komplexního průvodce povinnou výbavou vozidla v Rakousku. Bez ohledu na to, zda se chystáte vyrazit během zimního období nebo během […]

Rakouská dálniční známka a mýto 2023

Rakouské dálniční známky přichází jako obvykle ve třech variantách – roční, dvouměsíční nebo desetidenní. Ty jsou potřeba pro využití dálnic a rychlostních silnic skrze Rakousko. Dálniční známky jsou k dostání jak v elektronické podobě, tak i v klasické formě samolepek na čelní sklo. Kromě dálnic jsou v Rakousku zpoplatněné i některé průsmyky a tunely, které jsou nutné zaplatit na místě u mýtných bran.

Výlet na Schafberg: Cesta vláčkem k úchvatným výhledům

Schafberg, označovaný za jednu z nejkrásnějších hor ve spolkové zemi Salcbursko, vystupuje do výše 1783 metrů. Tato nadmořská výška sice nepřekračuje hranici třítisícových vrcholů, avšak Schafbergu to na kráse neubírá. Hora se totiž pyšní ohromujícími výhledy na okolní jezera Mondsee, Attersee a Wolfgangsee a nejstrmější ozubnicovou dráhou v celém Rakousku, která svými klikatými cestami přispívá […]

Rakousko Města Vodopády

Bad Gastein: Lázeňský ráj s historií a přírodními krásami v srdci Alp

Nádherné město Bad Gastein pod Vysokými Taurami bylo obdařeno termální vodou, horským klimatem a ozdravným plynem. Čím město rovněž vyniká je jeho architektura ve stylu Belle Époque. V tomto stylu zde byly vybudovány luxusní hotely, kde v dřívějších dobách pobývali nejrůznější císaři a králové. Mnozí tak Bad Gastein začali přirovnávat k monackému Monte Carlu. TIP: […]