Historické město Český Krumlov a vyhlídka Křížový vrch

Historické město Český Krumlov a vyhlídka Křížový vrch

Český Krumlov, jeden z největších symbolů jižních Čech, láká každý rok tisíce turistů. A není se čemu divit. Město, které je od roku 1992 zapsáno mezi památky UNESCO, toho má opravdu hodně co nabídnout. 

Většina turistů jistě jako první zamíří k českokrumlovskému hradu a zámku, který se tyčí na skalnatém ostrohu nad řekou Vltavou. K rozsáhlému komplexu patří také zámecké zahrady, které při návštěvě nesmíte opomenout. Vstup do nich je zdarma a nachází se zde také známé Otáčivé hlediště. Pokud zatoužíte navštívit interiéry zámku, jsou vám k dispozici 2 prohlídkové trasy. Nakonec také můžete navštívit barokní divadlo či lapidárium. Veškeré informace o vstupném a návštěvních dobách najdete na oficiálních stránkách.

pohled na Český Krumlov

Český Krumlov má i další turistické atrakce jako například grafitový důl, kde se můžete svézt grafitovým vláčkem a zároveň si prohlédnout, jak se těžila tuha. Pro milovníky fotografování doporučujeme Museum Fotoateliér Seidel, ve kterém se vrátíte k počátkům fotografie a ve kterém se můžete nechat vyfotografovat v unikátním secesním fotoateliéru. 

O těchto signifikantních místech je již na internetu článků nespočet. Proto bychom vám rádi představili místo, které není až tak známé a které si rozhodně zamilujete. 

Vyhlídka Křížový vrch nabízí dechberoucí výhled na historickou část Českého Krumlova. Na samotnou Křížovou horu vás dovede křížová cesta doprovázená kapličkami, která začíná v samotném centru města a vede přes ulice Objížďková, Křížová, Stinná a U Sáňkařské dráhy.

Na hoře se pak nachází osmiboká kaple Panny Marie Bolestné a sv. Kříže z roku 1710 a několik laviček, na které se můžete pohodlně usadit a vychutnat si opravdu výjimečný výhled na historické město a okolní přírodu.

Vyhlídka Křížový vrch
Vyhlídka Křížový vrch

Kam na oběd a kávu?

Že vám po všech těch zážitcích pořádně vyhládlo? Nezoufejte! V Českém Krumlově se nachází velké množství výborných restaurací, z nichž můžeme na základě vlastních zkušeností doporučit například restauraci Papa’s. Tato restaurace se nachází přímo v centru města a výborné jídlo si zde můžete vychutnat na terase s vyhlídkou na řeku. 

Čtěte také:  Vila Edvarda Beneše v Sezimově Ústí

Jako další jsme navštívili rodinnou restauraci s vlastní pražírnou výběrové kávy Retro Cafe. Útulná atmosféra, skvělý servis, chutné jídlo a vynikající káva jsou zde opět samozřejmostí. Praženou kávu si pak dokonce můžete zakoupit domů a vyzkoušet tak kávy ze všech koutů světa v pohodlí vašeho domova. 

Do třetice se ještě musíme zmínit o OMNES CAFFE Arleta. Tato poměrně zapadlá kavárna s útulnou a příjemnou atmosférou nás překvapila především milým personálem a vstřícným chováním. Navíc ceny jsou zde v porovnání s okolními podniky velice příjemné. 

Další doporučené články

10 míst, která navštívit v Benátkách

Benátky jsou vedle Florencie nebo Milána jedním z nejkrásnějších měst v celé Itálii. V tomto článku vám představíme jednak ty nejvýznamnější benátské památky, jednak další zajímavá místa, která se dozajista vyplatí navštívit. 1. Canal Grande Hlavní dopravní tepnou v Benátkách je Canal Grande, který je 4 km dlouhý a vedou přes něj pouze 4 mosty […]

Česko Hory a pohoří

Kleť – jakou cestou se vydat a co vás čeká na vrcholu

Kleť, nejvyšší hora Blanského lesa, je vzdálená 6 km od Českého Krumlova a je tak součástí Šumavského podhůří. V tomto článku bych vám ráda představila některé trasy, kterými se můžete dostat na vrchol, a zároveň bych chtěla shrnout, co vás zde čeká a kde se můžete občerstvit a případně i ubytovat. Cesta na Kleť Nejrychlejší cesta […]

Česko Města

Střecha Heaven Gym – nezapomenutelný zážitek přímo v nebi

Představte si sami sebe se svou drahou polovičkou, jak popíjíte lahodné víno, uždibujete z mísy s čerstvým ovocem a všude kolem vás jsou překrásné květiny. Za českobudějovickou radnicí zachází slunce a lidé, kteří ještě před chvílí spěchali po náměstí, se pomalu usazují na zahrádky, kde se setkávají se svými přáteli. Nádherná představa, že? A přesně takový zážitek […]

Česko Města

Vila Edvarda Beneše v Sezimově Ústí

Vila Edvarda Beneše a jeho manželky Hany Benešové se nachází v Sezimově Ústí na soutoku Kozského potoka a řeky Lužnice, kde podle tradice kázával mistr Jan Hus. Dům manželů Benešových byl postaven v letech 1930 a 1931 podle architekta Petra Kropáčka ve stylu jihofrancouzské architektury.  Po rozsáhlé rekonstrukci v roce 2009 byla vila na přání Hany Benešové otevřena […]

Rozkoš a Vodní Mlýny aneb dokonalá dovolená u přehrady

Nestrávit o letní dovolené alespoň pár dní u vody? Tak by to nešlo. Člověk se potřebuje alespoň pár dní v roce svlažit a odpočinout za doprovodu šumějících stromů a vody. Vyrazte třeba k Rozkoši nebo Vodním Mlýnům. Dovolená je hlavně o pohodě a klidu. Člověk by si měl odpočinout od ruchu a každodenního stresu. A u […]

Alpské městečko Hallstatt: co zde vidět a dělat

Ve stínu majestátních Alp se skrývá Hallstatt, městečko tak malebné, že by mohlo sloužit jako podklad pro ilustrace do pohádkových knih. Toto kouzelné místo v Horním Rakousku, zapsané na seznam světového dědictví UNESCO, je charakteristické především těžbou soli, která zde byla zahájena již ve střední době bronzové. Tato činnost formovala osud města a stala se […]